Nyomtatás

Kedves Kutyabarátok, Gazdák és a Tükör Módszer Magyarország közössége!

Kutyáink örömmel fogadták, hogy a járvány miatt a gazdi egész nap velük volt, azonban ez a munkahelyre való visszatérésünkkor okozhat kapcsolati problémákat. A folyamatos együttlétnek vannak negatív hatásai, például a szeparációs szorongás kialakulása vagy erősödése. A kutya nyüszít, ugat, rosszabb esetben rombol és nem tud elpihenni, ha nincs mellette a gazdája. Előfordulhat az is, hogy a gazdát otthon árnyékként követi, nem tiszteli a már korábban felállított szabályokat és kiköveteli magának a gazda figyelmét. 

A kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolatot egészséges szociális kötődés jellemzi: igényli a gazda közelségét, elfogadja a tőle kapott utasításokat, de nem riasztja meg, nem stresszel, ha a gazda átmenetileg nincsen jelen. Mint a legtöbb esetben, az a legjobb, ha eleve a megelőzésre kerül a hangsúly. A már kialakult vagy felerősödött szeparációs szorongás feloldásához adunk tanácsokat a Kutyasuli 2020. nyári lapszámában.

szeparációs stressz

7 tipp szeparációs szorongás megelőzésére

Mint a legtöbb esetben a legjobb, ha eleve a megelőzésre kerül a hangsúly és nem a már kialakult vagy felerősödött szeparációs szorongást próbáljuk meg kezelni. Ameddig még home officeban dolgozunk esetleg, mire figyeljünk oda?

Ne foglalkozzunk folyamatosan a kutyával! Ez a legfontosabb alappillér. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy állandóan szeretgessük a kutyát! Helyette a napirendben legyenek hangsúlyosan olyan dedikált időszakok, amikor közös akcióban vagyunk, megkapja a figyelmünket. A közös séta, az otthoni trükktanulás, dögönyözés és játék mind-mind ilyennek számít.

Legyenek jól elhatárolt időszakok, amikor a kutya bár velünk egy légtérben lehet, de nem kap tőlünk semmilyen figyelmet, mi pedig éljük a saját életünket, pont úgy, mint amikor elmegyünk dolgozni.

szeparációs szorongás

Legyen egy helye a nappalin, hálón kívül is! Noha a Tükör Módszer egyik alapvetése, hogy a kutya a család része, ha megoldható alakítsunk ki a család fő életterein kívül is egy helyet a kutya számára például az előszobában, közlekedőben.

Ez nem száműzést jelent, hanem fizikai határok felállítását, amit a kutyánk könnyen tud értelmezni és a fent említett bizonytalanságot egy ilyen határozott lépés már nagyban csökkentheti. Ezt akár összeköthetjük egy benti kennelhez, bokszhoz szoktatással is.

Ha figyelmet kér a közös akció időszakán kívül, akkor tartsunk távolságot vele. Ne gondolja senki, hogy az oktatói csapatnak kőből van a szíve: kedves gazdik, nekünk is megsajdul a szívünk egy lábunkat cukin böködő nózi, egy kedves tekintet vagy játékot odahurcoló kiskutya láttán! Sajnos ilyenkor felelős gazdaként nem engedhetünk a kísértésnek, akkor is, ha beleszakad a szívünk: a kutya érdeke, hogy ne kezdeményezhesse ezeket az akciókat.
Néhány perc elteltével, ha már „csüggedten lemondott rólunk a kutyus”, akkor kaphat egy simit, egy kis játékot, de nagyon fontos, hogy ez a mi kezdeményezésünkre történjen.


A nap bizonyos szakaszaiban ne engedjük be a nappaliba/közös élettérbe. Hiába vagyunk mi ott, mert például dolgozunk, egészen addig nem jöhet be, amíg nem kapott rá engedélyt és bizony a legbájosabban totyogó kutyát is ki kell ilyenkor küldeni. Eleinte érdemes egy ritmust kialakítani, mondjuk 10-13h-ig nem jöhet be, utána 18h-ig igen, majd 18-19h-ig megint nem, kicsit úgy, mint amikor elmegyünk reggel dolgozni és csak délután érünk haza.
Ezt a ritmust a későbbiekben érdemes elvetni és váltogatni, hogy ne egy sztereotip gyakorlat legyen belőle (ez igaz egyébként a „normál napi rutinra” is, ha megtehetjük váltogassuk az egyedüllét időszakait).


Amikor elmegyünk otthonról valamiért (akár csak a postaládához, vagy egy gyors bevásárlásra stb.) ne vigyük magunkkal a négylábú családtagot!
Még egy lakhely elhagyási korlátozás idején is muszáj volt rendszeresen (de nem mindig ugyanabban az időben!) lehetőséget találni arra, hogy a kutya legalább néhány percet, jobb esetben

fél órát egyedül legyen. Ha több gazdival él egy háztartásban, akkor ez bizony „össznépi” elvonulást jelent, például az autóból hívja fel az egész család a nagyit…


Ha már megvan a fent említett külön hely, akár a helyedre parancsot is megtaníthatjuk neki és egy alapos lefárasztás, közös játék után küldjük ki a szobából a kinti helyére! Ez még hangsúlyosabban lezárja a közös akciót és egyértelművé teszi, hogy ki kezdeményezheti, illetve fejezheti be a tevékenységet.


Játék közben egyszer csak döntsünk úgy, hogy vége és fejezzük be! Ez nem gonoszság, hanem annak az egészen egyértelmű kifejezése kutyanyelven, hogy magabiztos és stabil vezetői vagyunk, akikre számíthat.
Ne adjuk be a derekunkat a könyörgő kutyatekintetnek, ami kutyánk életében felbecsülhetetlen értéket jelent.

Ne feledjétek: A gazda az, aki felel a döntésekért és azok súlyát is ő hordozza!

Korom Gábor

Milyen jelei vannak a már kialakult szeparációs szorongásnak?

A szeparációs szorongás korunk legtöbb bosszúságot okozó viselkedési problémája. Kölyökkorban könnyen megelőzhető a kialakulás, de felnőttkorban nagyon nehezen kezelhető.

Ideális esetben a kutyusnak még nincs, és a CoVid járvány kapcsán sem alakult ki szeparációs szorongása. Lehet, hogy nem is minden gazdi tudja, hogy mit értünk a kifejezés alatt.

Kutyáink egyszerre kötődnek hozzánk, a gazdáikhoz és az otthonukhoz, ahol velünk élnek. A kiegyensúlyozott kutya-gazda kapcsolatot egészséges szociális kötődés jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a kutya igényli a gazda közelségét, hiszen ő biztonságot nyújt számára és elfogadja a tőle kapott utasításokat, de nem riasztja meg, nem stresszel, ha a gazda átmenetileg nincsen jelen. Sajnos még azoknál a felnőtt kutyáknál is felléphet ez a probléma, akik soha nem mutatták szeparációs stressz jeleit és bár a járványügyi helyzet extrém példája voltaz összezártságnak, egy gyermekágyi időszak, hosszabb betegség vagy együtt töltött nyári vakáció után is jelentkezhetnek tünetek.

Milyen jelei vannak a bajnak?

A túl szoros szociális kötődés kutyánkban egy belső bizonytalanságként jelentkezik. Minden ingerre hamar reagál, felerősödik a szenzitivitása, ezzel együtt testében növekszik a stressz szint.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kutya nyüszít, ugat, rosszabb esetben rombol és nem tud elpihenni, ha nincs mellette a gazdája, sőt akár a pulzusa is megugrik, szaporán veszi a levegőt és testkommunikációja „pattanásig feszült”.

Ezzel egyidőben előfordulhat, hogy a gazdát otthon árnyékként követi, nem tiszteli a már korábban felállított szabályokat és kiköveteli magának a gazda figyelmét. Ez eleinte akár szeretetreméltó viselkedésnek is tűnhet, amit a gazda akaratlanul is megerősít a kutyára irányuló figyelmével, főleg, ha pozitívan reagál és babusgatással, simogatással „honorálja” ezeket az otthoni viselkedéseket.

Milyen okai vannak a szeparációs stressznek?

 1. A kutya konfliktuskezelési gyengesége.
 2. A szocializáció során a territoriális kötődés kialakításának hiánya. A territoriális kötődés azt jelenti, hogy az otthon a gazda, a csapat kiterjesztett felülete: egy bázis, ahol biztonságban vagyunk, ahová a gazda, a csapat tagjai mindig visszatérnek. Szocializációs hiány miatt, jellemzően azért alakulhat ki, mert az első napokban nem maradt egyedül a kutya.
 3. Kellemetlen élmény a lakásban (petárdázás, más hang okozta trauma, stb.).
 1. Egy másik kutya pánik viselkedése, a szomszédból átszűrődő hangok.
 2. A gazda bizonytalan távozása. A gazda testkommunikációja, mimikája (a kommunikációnk 90%) akarata, szándéka ellenére veszélyt jelez a kutya számára.
 3. Unalom – ez nem nevezhető tipikusan szeparációs stressznek, de a megnyilvánulásai megegyeznek azzal.
 4. A fentiek kombinációi.

Milyen megoldások kínálkoznak a szeparációs stressz kezelésére?

A konfliktus érzékenység alapú szeparációs stressz kezelése

Közel 80%-ban megoldás lehet – így látszólag hatékonyan kezelheti a gondot – egy kutyapár behozása a családba. Ettől függetlenül nem javaslom, mert számos egyéb probléma érkezhet vele: 2 kutya, kb. négyszer annyi feladat. Ráadásul, ha az új kutyának van érzékenysége a szeparációra (kb. 20% esély), akkor a probléma hatványozódhat.

További megoldások:

 • Napközi: a legkézenfekvőbb megoldás, mert a kutya folyamatosan kívánatos konfliktushelyzetekbe kerül, de hangsúlyozottan autentikus szakember felügyelete mellett. Továbbá nagyon jól lefárad és az idegrendszer el tud pihenni.
 • Extrán jó helyzetkezelés akkor otthon hagyni egyedül a kutyát, amikor fáradt, tehát 3-4 órás kirándulás, a kutyasuli, még inkább a napközi után! Akkor is ha egyébként nem lenne dolgunk!
 • A kutyát egy ismerőshöz átvinni és nála hagyni néha napközben – ez a konfliktuskezelésre és a felügyeletre egyaránt megoldás lehet.
 • Vidéken, a nagyszülőknél otthagyni néhány napra – konfliktuskezelési tréning.
 • Zenét feltekerni és egy viseltes pólót otthagyni neki, amikor elmegyünk otthonról. A viseltes ebben az esetben a szagra értendő.
 • Egy megbízható idegen kutyával otthon hagyni.
 • Valakivel – először ismerőssel, utána a kutya számára idegennel – otthon hagyni a kutyát.
 • Lefárasztás – minimum 3-4 órás kirándulás, séta, vagy olyan életmód program, mely mentálisan is igénybe veszi (mantrailing, ÖKT, stb). A kutya jellemzően sokkal nehezebben fárad el, mint azt gondolnánk, remélnénk. Ráadásul a fizikai terhelésből hamar regenerálódik.

A különböző megoldásokat ki lehet próbálni, de a legcélravezetőbb, ha viselkedésterápiás szakember segítségét kérjük, mert az ő segítsége gyorsíthatja a probléma kezelését. A szeparációs gondok rendbetétele mindenképpen hosszabb folyamat.

Korom Gábor

Megújult a Kutyasuli weboldala!

Mint már minden bizonnyal sokan láttátok, az idén 30 éves Kutyasuli weboldala megújult.
Az eddig megszokott honlap helyén egy vadonatúj kutyás portállal várjuk a kutyaügyek iránt érdeklődőket! A portálon kívül várunk Titeket a Tükör Módszer Magyarország Facebook oldalán is! Érdemes feliratkozni hírlevélre is, hogy a legfrissebb kutyás hírekről, cikkekről, videókról elsők között értesüljetek. Kellemes magazin olvasgatást kívánunk!

Ti kérdeztétek!

A kutyám folyton felugrál, hogyan szoktathatnám le erről?

Válaszol: Walter Gabriella (Népszigeti Kutyasuli, Tükör Módszer Magyarország)

A legtöbb kiskutya felugrál, de amíg a kutya kölyök, ezt rendszerint elnézzük, mert olyan édes, sőt, nem bírjuk megállni és jól meg is simogatjuk. Amikor viszont felnő és a sáros mancsaival felugrik a tiszta ruhánkra, akkor már nem annyira bájos. A kutya azonban ezt nem érti, hiszen ő ugyanaz a kutya, akit ezért nem is olyan régen meg is dicsértünk. Amikor hazaérkezésünkkor a kutya elkezd ugrálni, azt akarja, hogy vele foglalkozzunk. Még abban az esetben is, ha simogatás helyett csak rászólogatunk, vagy finoman lökdössük, máris elérte a célját a kutya: bárhogy is, de foglalkozunk vele.

Az ugrálásról több módszerrel is leszoktathatjuk.

A legegyszerűbb, bár nem gyors megoldás az, hogy amikor a kutya felugrik, egyszerűen nem foglalkozunk vele. Legjobb, ha rá sem nézünk, csak forduljunk el és sétáljunk odébb! A kutya egy idő után rá fog jönni, hogy akármit is csinál, nem foglalkozunk vele. Kérjük meg az esetleges látogatókat is, hogy tegyenek ugyanígy. Ha a kutya nyugodtan leül, vagy lefekszik, de minimum megnyugodott, akkor jöhet az üdvözlés.

Ilyenkor is fontos a következetesség! A kutya nem tudja értelmezni, ha csak néha tiltjuk neki az ugrálást.

Vannak olyan módszerek, ahol figyelünk arra, hogy a kutyát negatív inger érje felugrás közben, például megfogjuk mellső lábait, amikor éppen ránk támaszkodik és addig tartjuk, amíg már kényelmetlen lesz számára ez a pozíció. Ennél fontos, hogy nem akkor engedjük el, amikor a kutya ki akar szabadulni, hanem egy nyugodtabb pillanatában.

Emellett működhet a határozott rászólás és lelökés is, de csak akkor, ha ezt kiskutyánk nem játékra való felhívásnak veszi, különben az ellenkezőjét érjük el vele. 

Az interneten keresgélve találhatnak a gazdák olyan megoldási javaslatokat is, hogy lépjenek rá a kutya hátsó lábára amikor felugrik. Mi ezt nem javasoljuk, hiszen főleg kisebb kutyáknál komoly sérülést is okozhatunk vele.

Az utcánkban rengetegen görkoriznak, rollereznek. A kutyánk ettől teljesen kikészül és őrjöngve ugat. Hasztalan próbáljuk megnyugtatni. Próbáltunk vele olyan helyre menni, ahol sokan gördeszkáznak, hátha rájön, hogy nincs vész, és megunja az ugatást, de nem működött. Túlfeszíteni sem akartuk a helyzetet, ezért nem erőltettük a sokkterápiát. Van erre valami jó megoldás?

Válaszol: Walter Gabriella (Népszigeti Kutyasuli, Tükör Módszer Magyarország)

A sokkterápia valóban kerülendő, de egyébként a kutyázásban ezt is alkalmazzák és ingerkifárasztásos módszer néven ismert. Ez alapján nem tud hosszabb ideig tartóan heves reakciót adni egy konkrét ingerre és előbb-utóbb alábbhagy a válaszreakció. Ez azonban azt is jelenti, hogy addig a kutya stresszben van. Ez az állapot pedig nem egészséges hosszabb időn keresztül. Mi a Tükör Módszer oktatóiként jobban szeretjük finomabb módszerekkel  megközelíteni az ilyen problémákat. Bár lehet, hogy ez több időt igényel, mégis megéri, hiszen így jóval kevesebb feszültségnek tesszük ki kedvencünket.

A kérdező által leírt próbálkozás nem rossz, csak érdemes az elején csökkenteni az ingert. Családtag is kölcsönkérhet esetleg egy görkorit vagy gördeszkát, rollert vagy kismotort. Extrém helyzetben akár az álló tárgyat megmutatva jutalmazok minden olyan cselekedetet, ami nem a tárgy felé irányul, ahol nyugodt a kutya, és főleg amikor a gazdira figyel. Az elején elterelhetjük figyelmét kedvenc játékával vagy az imádott jutalomfalatával. Ha a gördeszka így már semleges számára, akkor el lehet kezdeni mozgatni, fokozatosan egyre gyorsabban, hangosabban és  megkérni a szomszédot is, hogy menjen el mellettünk. Célszerű ezt kint az utcán végezni, mert a kerten belül már a territórium védelme is előjön, mint ösztönös viselkedés.

Tehát az ilyen járművekhez, hangokhoz először hozzá kell szoktatni a kutyust, hogy a szocializációs oldalról már megoldódjon a probléma. Ettől függetlenül a saját kert védelmezése és az ismeretlen járókelők jelzése már más helyzet. Viszont így lényegesen könnyebb leállítani az ugatást, persze ehhez is szükséges, hogy gazdaként hatékonyan tudjam gátolni a kutyámat. Ha a probléma nem mérséklődik, akkor szükséges átgondolni a kutya-gazda viszonyát, megnézni mikor tudunk gazdaként hatni a kutyára és mikor nem, és onnan kell tovább építkezni.

Tükör Szótár

A Tükör Módszer Szakkifejezések a kutyás mindennapokban

Több évtizedes fejlesztő munka eredményeként a Tükör Módszer számos, kutyák viselkedésével és tanításával kapcsolatos kifejezést honosított meg a magyar nyelvben.

Vegyük most sorra a pórázzal kapcsolatos kifejezéseket!

A póráz:
A TM a pórázra mint szükséges rosszra tekint, a gazda figyelmét és tudatosságát helyettesítő pótlékra. Meggyőződésünk, hogy egy későbbi korban majd úgy tekintenek vissza a pórázra is, mint egy régen elhagyott barbár szokásra. Az ideális kutya- gazda kapcsolatban nincs szükség pórázra, mert a kutya jól irányítható nélküle is és ismeri, betartja a környezete szabályait.  Ki látott már pásztort pórázon sétáltatni a kutyáját? Persze a városi környezet számos hirtelen felbukkanó veszéllyel fenyegethet, de mindenki ismer olyan kutyákat és gazdákat, akik harmonikusan tudnak élni a városi környezetben is póráz nélkül. Ma még szükséges, de azon dolgozunk, hogy minél többen elérjünk oda, hogy a társadalom tudatosságát követve, a jogalkotók is ahhoz igazítva adjanak kereteket. 

Akció séta:
A gazda által kezdeményezett és irányított, póráz nélküli séta, melynek lényege, hogy a gazda mellett, mögött fél-egy méteres buborékban kell a kutyának közlekednie, míg engedélyt nem kapott arra, hogy kilépjen a feladatból.
A kölyök tanfolyamon már 3-6 hónapos korú kiskutyák is megtanulhatják, hogy biztonságosan, a gazdára figyelve közlekedjenek.

Sétáltatási illetve várakozási pórázfegyelem: mindenki ismeri a komikus rajzfilm jeleneteket, amikor a gazdik repülnek a kutyáik után a pórázba kapaszkodva. Nos, mi a laza pórázban hiszünk és a legfeljebb az örömtől repkedő gazdákban.

Kölyök és Alapfokú tanfolyamunk során megtanítjuk, hogyan ne előzzön és rángasson a kutyus és miként vegyük le biztonságosan a pórázról.

Kötődési gumikötél:
A TM oktatók is van, hogy pórázon sétálnak kutyáikkal, de fontosabb kötelék számunkra az a láthatatlan gumikötél, amely összeköt minket kutyáinkkal. Ez a kötődési gumikötél, mely összeköt minden gazdát és kutyát, de nem mindegy milyen feszes!

Ha egy gazda el tudja hagyni a kutyáját, akkor bizonyos, hogy túl laza.  Időről-időre megrántjuk ezt a képzeletbeli kötelet, teszteljük a viszonyunk és a kutya kötődésének erősségét, melyet jelképez. Már az Ovitól kezdve foglalkozunk ezzel, hiszen a kutya-gazda kapcsolat alapvető része.

Tükör Módszer Magyarország© Magazin, 2020. nyár
Kiadó | Tükör Módszer Magyarország Kft.
Kapcsolat | e-mail: info@kutyasuli.hu